Zakwaszenie organizmu – jak do tego dochodzi i dlaczego jest takie groźne?
19

lip

Zakwaszenie organizmu – jak do tego dochodzi i dlaczego jest takie groźne?

Zakwaszenie organizmu to zakłócenie równowagi zasadowo- kwasowej w organizmie, która często spowodowana jest złymi nawykami żywieniowymi, zbyt obfitymi posiłkami, używkami oraz brakiem ruchu fizycznego.

Nadmiar w codziennych posiłkach białego pieczywa, słodyczy i wyrobów cukierniczych, słodkich napojów gazowanych, produktów wysoko przetworzonych oraz mięs, ryb i wędlin, doprowadza do zakwaszenia, czyli odkładania w tkankach produktów przemiany materii o odczynie kwasowym. Takim „cichym zabójcą” jest z pewnością mięso i jego przetwory ponieważ w trakcie rozkładania się uwalnia kwas moczowy, zawierający puryny, co jest prosta doga do zakwaszenia oraz przesunięcia procesów przemiany materii na odczyn kwasowy. Podobnie dziej się z produktami nabiałowymi, takimi jak sery żółte, pleśniowe i topione oraz pasteryzowane mleko, które wymagają do trawienia odpowiedniej ilości witaminy C. Jej niedobór prowadzi do powstania w jelitach procesów gnilnych, co także doprowadza do zakwaszenia oraz odkładania się toksyn.

Nie powinniśmy spożywać dziennie, jako osoby dorosłe, więcej niż 30 do 50 g biała w czystej postaci, wyjątek stanowią tutaj osoby starsze i dzieci. Niestety w większości domów posiłki są tak przygotowywane że spożywamy nawet kilka razy więcej biała od zalecanej dawki. Można to poznać po kilku objawach, m.in. po zgrubieniu na podeszwach stóp, ale także po zwiększonej podatności na stwardnianie tętnic. Jeśli zależy nam na odkwaszeniu organizmu zrezygnujmy z wszelkich napojów typu Coca- cola, Pepsi, Fanta czy Sprite, a także ze słodyczy i wyrobów cukierniczych, ponieważ jest to olbrzymia porcja cukru, konserwantów i barwników, które w znacznym stopniu przyczyniają się do powstania zakwaszenia organizmu. Również przyjmowanie dużej ilości leków stawia nas w złej pozycji w walce z zakwaszeniem. Paradoksalnie nie mają one kwaśnego smaku, tylko wręcz odwrotnie, jednak w czasie rozkładu produkują toksyny o kwasowym odczynie, co rujnuje nam organizm jeśli taki stan utrzymuje się zbyt długo.

Produkty przemiany o odczynie kwasowym doprowadzają do destrukcji układ pokarmowy, ponieważ składniki pokarmowe nie wchłaniają się dobrze lub wcale, co objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego i trawiennego w postaci biegunek, zaparć lub wzdęciami. Bardzo źle działa brak ruchu i wysiłku fizycznego oraz alkohol i nikotyna. Uważajmy także na źle dobrane diety odchudzające i ich długie stosowanie.

Karolina

Między przerwami na studiach uprawia lekkoatletykę.