Co zakwasza a co odkwasza organizm?
19

lip

Co zakwasza a co odkwasza organizm?

Zakwaszenie organizmu będzie wpływać na nas negatywnie i co do tego nie ma żadnej dyskusji. W tym wpisie powiemy o tym co będzie wpływać na zakwaszenie organizmu.

Warto wiedzieć jakie pokarmy zakwaszają organizm a jakie mogą wpływać na jego odkwaszenie.

Co zatem zakwasza nasz organizm?

Niestety tych składników, które będą zakwaszać organizm jest rzeczywiście wiele. Są to przede wszystkim owoce, zboża, pestki, produkty mleczne, woda i soki a także alkohol, ziarna, rośliny strączkowe, makarony, białko zwierzęce i wszystkie składniki żywieniowe, które są mocno przetworzone. Zakwaszenie naszego organizmu objawić się może na wiele sposobów. Do tych najczęściej pojawiających się problemów zaliczyć trzeba ogólne osłabienie, przemęczenie organizmu. Inne objawy to również zimne dłonie i stopy. Intensywny zapach potu, kwaśny zapach moczu.

Zakwaszenie wpływa na nasza skórę. Na języku może się pojawić nalot a posmak w ustach nie będzie przyjemny. Często przy zakwaszeniu pojawia się próchnica, łamliwość włosów oraz paznokci. Dodatkowo mogą się pojawiać bóle kostne i mięśniowe. Często towarzyszem zakwaszenia są różne problemy z jelitami, zaparcia czy wzdęcia. Znacznie spadnie także ogólna odporność naszego organizmu a to także prowadzi do wielu poważnych problemów, dlatego trzeba mocno uważać. Jeśli chodzi o te składniki, na jakie powinno się uważać to będzie to przede wszystkim pszenica, białe pieczywo, makarony, słodzone soki owocowe, śliwki suszone, ciasta, cukierki, wieprzowina, wołowina, drób, sery, mleko, orzechy ziemne, pistacje, owoce morza, kasza gryczana, wiśnie, ryby, ziemniaki, kawa, herbata, cukier, majonez i wiele wiele innych produktów które regularnie spożywamy. Jeśli chcemy wskazać na te składniki, które organizm odkwaszają to będą to przede wszystkim wszelkie zielone warzywa takie jak szparagi, brokuły szpinak, kabaczek, sałata, cukinia, cebula, czosnek, pietruszka oraz owoce cytrusowe, winogrona, jabłka, kiwi.

Trzeba pamiętać, że spożywanie składników z obu grup jest bardzo ważne, ale po prostu trzeba odżywiać się mądrze i bardzo ważne będzie zachowanie odpowiedniego umiaru. W przypadku nadmiernego zakwaszenia organizmu nasza wątroba ma ciężką pracę do wykonania i niestety prowadzi do różnych chorób.

Karolina

Między przerwami na studiach uprawia lekkoatletykę.