Lista produktów zakwaszających organizm
19

lip

Lista produktów zakwaszających organizm

Jeśli chodzi o to co jemy bardzo ważny będzie odczyn posiłków. Poszczególne narządy naszego ciała mają różne pH, ale najbardziej miarodajny będzie odczyn krwi. pH krwi powinno wynosić mniej więcej około7,3. Wtedy gdy będzie to lekko zasadowy odczyn będziemy czuli się najlepiej. Jeśli na co dzień spożywamy dużo składników kwasowych niestety nasz organizm bardzo szybko będzie w stanie kryzysu. Jeśli chcemy budować równowagę i odpowiednie pH powinniśmy myśleć między innymi o tym co jemy. Oczywiście organizm będzie starał się doprowadzi pH do równowagi a to będzie miało oczywiście generowało istotne problemy. Wiele osób jednak w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo duży wpływ na nasz organizm ma właśnie poziom pH. Każdy kto będzie chciał powalczyć o swoje zdrowie powinien myśleć o stabilizowaniu poziomu pH w okolicach 7. Musimy pamiętać, że nie można przesadzać w żadną ze stron. Należy pamiętać, że i nadmierna zasadowość nie będzie dobra tak samo jak przesadzona kwasowość.

Wśród tych produktów, które mają charakter mocno kwasotwórczy znajdziemy następujące grupy:

Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata, kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne

Owoce: suszone owoce, marynowane owoce

Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane) Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca

Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja

Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka

Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao

Wszelkiego rodzaju substancje słodzące.

Do produktów średnio zakwaszających zaliczyć możemy między innymi naturalne soki owocowe oraz część owoców takich jak: pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina

Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni

Orzechy: orzech włoski Mięso, drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane)

Tłuszcze : margaryna, masło ghee, olej kukurydziany

Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez

Mamy jeszcze takie produkty, które będą jedynie lekkozakwaszające i ich spożywanie nie będzie jakimś szczególnym problemem:

Owoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa

Ziarna (świeże): proso, kasza, pszenżyto, amarantus

Fasole i rośliny strączkowe (świeże): ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany Ziarna (pestki): słonecznik, siemię lniane

Mięso, drób, ryby: ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)

Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny Dodatki i przyprawy: curry w proszku

Patrycja

Miłośniczka zdrowego stylu życia.