Jakie produkty powodują największe zakwaszenie organizmu?
19

lip

Jakie produkty powodują największe zakwaszenie organizmu?

Dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia, siły witalnej i urody, bardzo ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie i ograniczenie spożycia produktów, które powodują nadmierne zakwaszenie.

Wedle zasad zdrowego żywienia powinniśmy zjadać dziennie 3- 4 razy więcej produktów o odczynie zasadowym, niż tych o odczynie kwasotwórczym, ponieważ siła oddziaływania produktów zakwaszających organizm jest dużo większa. Nawet w przypadku, gdy nie występuje zakwaszenie organizmu, powinniśmy wystrzegać się jedzenia nadmiaru takich produktów. Na zakwaszenie organizmu oprócz diety wpływ ma także wysoki stres, gorączka i otyłość. przy długotrwałym okresie zakwaszenia organizmu dochodzi do szeregu negatywnych zmian w organizmie, które kończą się często przewlekłymi schorzeniami i groźnymi chorobami. Po pewnym czasie zostają zaburzone procesy trawienne, słabiej funkcjonuje układ odpornościowy, krążenia oraz pojawiają się problemy z pracą serca.

Przy zakwaszeniu organizmu wiele osób skarży się także na bóle brzucha, nudności, podwyższony poziom glukozy we krwi, nadmierne zmęczenie, senność, spadek sprawności fizycznej oraz na wahania emocjonalne i irytacją w wielu sytuacjach. Wpływ na to wszystkie objawy ma w dużej mierze dieta jaką serwujemy sobie na co dzień oraz brak ruchu.

Do produktów które szczególnie zakwaszają organizm należą: - mięso czerwone, wędliny i ryby z hodowli przemysłowych, oraz wyroby mięsopodobne, - nabiał w postaci serów (żółtych, pleśniowych, topionych), kwaśna śmietana, kefir, białko jaj, - produkty mączne i zbożowe, szczególnie z białej mąki, ryż biały, mąka i skrobia kukurydziana, - ciastka, ciasteczka, płatki śniadaniowe, muesli, chipsy, paluszki, gluten pszenny, - solone orzeszki ziemne, suszone orzechy włoskie, mocno przetworzone produkty z soi, - tłuszcze przetworzone, szczególnie margaryna, oleje rafinowane, tanie oleje oferowane w supermarketach, - ze słodyczy szczególnym zagrożeniem są lody, które są istną mieszanką cukru, konserwantów i sztucznych barwników, - unikajmy też przypraw takich jak ocet, majonez, ketchup, mieszanki przypraw typu „warzywko”, sosów sojowych, - używki, czyli alkohol i nikotyna, to także produkty których powinniśmy unikać, a do tego także czarnej herbaty, napojów energetycznych, słodzonych wód gazowanych i gotowych herbat, lemoniad czy napojów chłodzących - wszelkie fast fody, dania z mikrofali, konserwy mięsne oraz niedojrzałe owoce i warzywa.

Krzysztof

Jego pasją jest gotowanie. Lubi przyrządzać proste smaczne i przede wszystkim zdrowe posiłki.