Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm
19

lip

Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm

To co każdego dnia będziemy spożywać ma wpływ na to jak będzie wyglądać w naszym organizmie równowaga kwasowo – zasadowa. Warto wiedzieć jakie produkty można łączyć, by tą równowagę skutecznie utrzymywać. Równowaga ta będzie związane ze stężeniem jonów wodorowych, a więc tym jaki poziom pH będzie w naszej krwi. Odpowiedni zakres to 7,35-7,45. Wtedy można mówić o wartości, która będzie na dobrym poziomie. jeśli chcemy zachować równowagę należy spożywać zarówno składniki zakwaszające jak i alkalizujące i to w odpowiednich proporcjach. Wszystko co będziemy spożywać przez nasz organizm będzie trawione. To jak zadziała na nas konkretny produkt będzie związane z tym jakie pierwiastki się w nim znajdują. Część z nich działa alkalizująco a część zakwaszająco

Jakie produkty działają zakwaszająco na nasz organizm?

Jeśli chodzi o te produkty, które będą miały charakter kwasotwórczy to będą to wszystkie słodkie napoje, soki owocowe, produkty zbożowe poza tymi, które otrzymujemy z gryki, mięso i przetwory, ryby, jaja rośliny strączkowe poza fasolą, sery żółte, cukier, miód, ciasto czy słodycze, ketchup, musztarda, majonez, alkohol, kawa, herbata, dżemy, żurawina, borówki. Produkty zasadotwórcze to przede wszystkim większość owoców, jakie mamy dostępne. Nawet te o kwaśnym smaku, ponieważ smak kwaśny wynika z kwasów organicznych a nie kwasotwórczych pierwiastków, mleko i przetwory bez cukru, kasza gryczana oraz jaglana, fasola, warzywa. Jednak musimy pamiętać, że owoce czy warzywa nie mają tak mocno alkalizującego działania, że będą w stanie równoważyć taką samą ilość kwasowego mięsa. Dlatego w diecie musimy mieć więcej ilościowo tych składników, które mają charakter zasadotwórczy. Ale w rzeczywistości więkoszść z nas spożywa posiłki zupełnie inaczej. Dlatego prowadzi do niestety do kwasicy organizmu.

Kwasica

To problem, który pojawia się w momencie gdy pH spadnie zbyt nisko i będzie się to mocno wiązało z hiperkaliemią a więc nadmiarem potasu w płynie pozakomórkowym. Co więcej akcja serca będzie wolniejsza rozpadają się białka i rozpoczynają się zaburzenia, gdy chodzi o układ nerwowy. Kwasica będzie się objawiać ciągłym zmęczeniem, nawet bez ciężkiej fizycznie pracy. Taki stan występuje przy dietach wysokobiałkowych oraz nisko węglowodanowych. Acidoza (zasadowica, alkaloza) Zasadowica to taki problem, który występuje dużo rzadziej niż kwasica. Wyjątkiem będzie stosowanie diet wegańskich i odchudzających, które składają się jedynie z kilku rodzajów owoców czy warzyw. Zaburzenie takie będzie występować w momencie, gdy pH krwi jest powyżej 7,8.

Karolina

Między przerwami na studiach uprawia lekkoatletykę.